Lighting in Design

The Faculty of Dentistry at McGill University in Montreal was designed by the architectural firm NFOE. The architectural concept, conceived by DFS Inc., was developed and completed by NFOE, who also prepared the construction documents and provided the building owner – Cominar – with architectural services during the construction. The lighting, staged by the architects in collaboration with LumiGroup, holds a leading role in the architectural concept.

The space is bright, from an abundance of light and the omnipresence of white. The overall effect, however, is still warm, owing to the punctuation of red elements and a smart choice of lighting. The red on white background is reminiscent of McGill University's symbolic colours.

McGill University Faculty of DentistryThe ground floor front entrance, for students and patients, opens to a grand black reception desk, contrasting with the glass wall in the background and its integrated diffuse lighting. The white pendant light, with blunt edges, adds to the minimalist concept of the space.

In the entrance and the rest area, the atmosphere is relaxed, with playful dynamic staging of recessed fluorescent strips in the ceiling, randomly arranged and crossing over each other. Each crossing angle, from one section to the next has been executed with care for a clear and precise continuity of lighting. This attention to detail and custom staging gives the project its unique and slick character. The architectural lighting, the star of the student lounge, along with the irregularity of the walls, create a lively and upbeat atmosphere.

As one heads towards the imposing red stairway, guiding visitors to the upper floor waiting room, an anthracite-coloured overhanging ceiling welcomes everyone and continues its path against the wall. This architectural element, framing the donors' panel, serves as a defining attribute to the waiting area. The four fluorescent strips embrace and accentuate this L shape component, while giving the impression that this narrow space is larger.

For McGill University's Faculty of Dentistry, the choice of fixtures with pure and simple lines articulate and support the project's minimalist architectural concept while meeting the comfort needs of the team, students and patients. The lighting unifies the different areas and guides the occupants. The light, more than a simple addition, is a true complement of matter and space.

LumiGroup: www.lumigroup.net

Contact Lighting in Design

Title: Editor
Name: Karen Grant
Email: crownmag@crown.co.za
Phone: +27 11 622-4770
Fax: +27 11 615-6108

Title: Advertising Manager
Name: Carin Hannay
Email: carinh@crown.co.za
Phone: +27 11 622-4770
Fax: +27 11 615-6108

 
Full Name*
Invalid Input

Company Name*
Invalid Input

Your Email*
Invalid Input

Phone*
Invalid Input

Postal Address 1*
Invalid Input

Postal Address 2*
Invalid Input

Postal Code*
Invalid Input

Street Address 1
Invalid Input

Street Address 2
Invalid Input

Postal Code
Invalid Input

Town / City*
Invalid Input

Country*
Invalid Input

Magazine

Invalid Input

Invalid Input